Uppsagd städerska känner sig sviken av facket

Städerskan Marianne Hammarberg i Märsta hamnade i kläm mellan arbetsgivaren och försäkringskassan efter att hon hade blivit uppsagd av städföretaget Städen på grund de ryggskador hon fått i jobbet. Och eftersom facket slarvade med ett protokoll så fick hon inte nån uppsägningslön, nu tvingas hon leva på sina sparpengar.

- Jag känner mig totalt övermanglad och besviken på alla, säger Marianne Hammarberg.

Marianne Hammarberg hade arbetat som städerska i många år och hade fått problem med sin rygg. 2001 blev hon sjukskriven och vände sig till försäkringskassan, men de hänvisade henne till arbetsförmedlingen för att hon skulle söka ett nytt jobb. Men eftersom hon hade kvar sin anställning på Städen i Sigtuna så var det svårt för henne att söka ett nytt arbete.

På grund av att hon hade ryggproblemen så kunde hon inte arbeta med att städa och hon var sjukskriven i tre år. När Marianne sades upp så hade hon en uppsägningstid på sex månader då hon skulle ha fått lön. Men eftersom hon inte kunde arbeta på grund av ryggproblemen så ville inte företaget betala ut några pengar, utan dom tyckte att Försäkringskassan skulle betala henne på grund av hennes sjukdom.

Men Försäkringskassan vill inte heller betala henne eftersom hon inte är tillräckligt sjuk.

Senare vid en förhandling mellan facket och Städen så kom nästa smäll. Facket slarvade med protokollet och det gjorde att hon inte fick dom sex månadslönerna hon skulle ha fått efter att hon hade blivit uppsagd.

- Arbetsgivaren hade kunnat betalat lön under uppsägningstiden men det hade inte gjort någon skillnad för arbetsgivaren vill inte betala någon som inte jobbar och det behöver de inte göra heller, säger Per Holmström ombudsman på Svenska Kommunalarbetarförbundet .

Marianne Hammarberg är besviken på facket och tycker att de borde ha gjort mer för henne i förhandlingarna.

Marianne fick till sist en slutlön, men den var bara en tredjedel av det som hon skulle ha. Nu tvingas hon leva på sina sparpengar eftersom den halva sjukpenning som hon får inte räcker till.

Kontakta reportern:

anders.konigsson@sr.se