Carina Lund (M) och Owe Fröjd (Båp)
Carina Lund (M) och Owe Fröjd (Båp) är inte överens om hur det hela har gått till. Foto: Sveriges Radio

Turbulens när SD tar plats i Håbos arbetsutskott

"De erbjuder dem den här platsen"
1:44 min

Den styrande borgerliga alliansen har oväntat upplöst kommunstyrelsens arbetsutskott. Det petade Bålstapartiet hävdar nu att alliansen öppnar för ett samarbete med SD.

Efter valet 2014 fick inget av blocken i Håbo egen majoritet. Den så kallade Håbolliansen, bestående av de borgerliga partierna och Miljöpartiet, styr kommunen i minoritet.

SD och Bålstapartiet ingick en valteknisk allians där de delade upp platserna i de olika nämnderna mellan sig. Platsen i kommunstyrelsens arbetsutskott gick till partiledaren för Bålstapartiet Owe Fröjd.

Men vid ett möte i kommunstyrelsen i måndags kväll yrkade alliansen på att upplösa arbetsutskottet och utlösa nyval. Utan att den punkten fanns med på dagordningen.

Det här ledde till att Bålstapartiet förlorade sin plats till Sverigedemokraterna. Ett sätt att kratta manegen för ett samarbete mellan alliansen och SD, hävdar bortröstade Owe Fröjd.

– Jag ser det som att den borgliga alliansen tillsammans med Miljöpartiet vill ha bort Bålstapartiet i kommunstyrelsens arbetsutskott. De har diskuterat den här frågan med Sverigedemokraterna och erbjuder dem den platsen, säger han.

Carina Lund, moderat kommunstyrelseordförande, säger att de inte har några som helst planer på ett samarbete med SD. Att Sverigedemokraterna skulle få en plats i utskottet var inte syftet med att utlysa omval, säger hon.

– Du kan inte säga på det sättet för vi kan inte gå ut och styra hur andra partier ska göra.

Men visste du om att det skulle bli så?

– Nej, men jag kunde misstänka det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".