Sopigt centrum upprör på städdag

Idag är det Clean Up-sala day i Uppsala. 10 000 människor plockar skräp och gör stan lite renare. Och det behövs, för många är upprörda över den skräpiga stadskärnan.
De boende i bostadsrättsföreningen Gandalf har fått nog. Nu protesterar de i ett brev till kommunen mot skräpet som omgärdar deras hus. - Det är påsar, det är flaskor, det är så man skäms. Vi som bor här vill bara hålla rent och snyggt, men vi får lite medhåll från kommunen. Kanske krävs det också fler papperskorgar från kommunens sida, säger Bertil Abersten, ordförande i föreningen. Även om Clean Up-sala bara pågår idag är det meningen att kampanjen ska ge effekter på lång sikt. Tanken är att vi alla ska börja plocka upp skräp, både efter oss själva och även efter andra. Men framförallt är strävan att vi istället för att slänga våra godispapper och tombrukar på marken ser till att stoppa det där det hör hemma - i papperskorgar. Men då gäller det att det finns tillräckligt många av dem för att allt ska få plats. Både Per Rickard Rönnberg som är arbetsledare vid Uppsala Kommun Entreprenad och moderate kommunalrådet Gunnar Hedberg tycker att det finns anledning att se över papperskorgstätheten i stan: - Det finns säkert utrymme för fler papperskorgar, och att tömma dem oftare dessutom.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".