Norrtäljeläraren fälldes för våldtäkten

Idag kom domen mot den 58-årige lärare från ett Norrtäljegymnasium som misstänktes ha våldtagit en av sina elever på en klassresa till Estland. Enligt biträdande förvaltningschefen Leif Turman, vid Norrtäljes Utbildningsförvaltning, är det uteslutet att mannen får tillbaks sitt jobb.

- I beaktande av domen, bedömer jag det som att det är uteslutet att han kommer att få jobba i våran organisation.

Det säger Norrtälje Utbildningsförvaltnings biträdande förvaltningschef Leif Turman. Den 58-årige läraren dömdes nämligen idag till 1 års fängelse för våldtäkt och till att betala 70 000 kr i skadestånd till flickan.

Våldtäkten inträffade den 16 maj på färjan mellan Kapellskär och Paldiski i Estland. Den kvinnliga eleven var en av 10 stycken elever från en klass på studieresa.

Med på resan fanns två lärare, en av dessa var den 58-åriga mannen.

Han hade manipulerat hyttfördelningen och sett till så att den kvinnliga eleven sov ensam, trots att hon begärt att få sova med andra elever. Enligt vittnen skall läraren vid flera tillfällen tidigare ha gjort sexuella närmanden mot flickan.

Om mannen kommer att överklaga den 1 åriga fängelsedomen är ännu oklart. Om han gör det är det ändå inte säkert att han får tillbaks sitt jobb enligt Leif Turman.

- Det har vi inte funderat på. Men vid en eventuell ny rättegång måste han bli helt friad för att kunna få tillbaks sitt jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista