Tryckfrihetsgudinnan Adelaida Callero i en klänning av 4000 boksidor för att uppmärksamma tryckfrihetsförordningen som fyller 250 år!
Klänningen består av 4000 boksidor. Foto: Mona Wahlund/Sveriges Radio

Gudinna uppmärksammar tryckfrihet

"Uppskatta det vi har här"
2:00 min

Tryckfrihetsgudinnan Adelaida Caballero uppmärksammar rätten att utrycka sig fritt i tryck - en grundlag som fyller 250 år.

På Walmstedska gården i Uppsala ligger fokus på tryckfrihetsförordningens 250-års jubileum.

För att påminna kulturnattsbesökarna skickade författarskapet ut Tryckfrihetsgudinnan Adelaida Caballero på stan i en tjusig klänning. Den är tillverkad av 4000 boksidor.

– Det är en klänning för att gestalta tryckfriheten som några av medlemmarna har bestämt att kalla för Tryckfrihetsgudinnan, berättar Adelaida Caballero som är poet och ledamot i författarskapets styrelse.

Känner du dig som en gudinna?

Ja, lite grann faktiskt. Det är jättekul. Massor av folk kommer fram och vill veta mer, ta kort med en och så.

Hon berättar att hon dels vill synliggöra författarsällskapet men också uppmärksamma vikten av tryckfrihetsförordningen, inte bara i Sverige utan också världen över.

– Jag har reflekterat ganska mycket över det här. Varför ska egentligen någon med invandrarbakgrund bli Tryckfrihetsgudinna i Sverige, men nu förstår jag varför, säger hon och fortsätter:

– Jag har väldigt dåliga erfarenheter från mitt hemland. Jag ser hur dåligt det kan se ut i andra länder och då kan jag verkligen uppskatta det vi har här i Sverige. På det sättet blev det ganska naturligt.

Men du är ursprungligen från Mexiko, hur är situationen där?

– Det är jättedåligt. Jag har inte statistisken i huvudet men mellan 30-40 personer, oftast journalister, blir mördade varje år för det här. De tror på och dör för det.

– Det är här är jätteviktigt. Nu firar vi i Sverige men förhoppningsvis kan vi fira det i andra länder också i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".