Niclas Malmberg vill sätta solceller på riksdagens tak.
Niclas Malmberg (MP) vill sätta solceller på riksdagens tak. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / Sveriges Radio

Uppsalapolitiker vill sätta solceller på riksdagen

"Det är viktigt att vi lever som vi lär"
1:21 min

Niclas Malmberg (MP) tycker att riksdagen ska följa gott exempel och elförsörjas med hundra procent förnybar el.

Den miljöpartistiska riksdagsledamoten Niclas Malmberg från Uppsala vill sätta upp solceller på riksdagen och har lämnat ett förslag på det.

Han beräknar att det skulle kosta 10 miljoner kronor och solcellsanläggningen skulle då placeras på riksdagens tak.

– Vi har en politisk målsättning om hundra procent förnybar el som nästan alla partier står bakom. Då tycker jag att det är viktigt att vi lever som vi lär, säger Niclas Malmberg (MP).

Han tycker att också riksdagen ska följa gott exempel och elförsörjas med hundra procent förnybar el.

– Jag tycker att det vore spännande om man kan ha dem på ställen som är väldigt publika och att folk som passerar kan se att "ja, här produceras sol-el".

Däromkring är det ju väldigt mycket byggnader med stort kulturvärde, är det ens tillåtet att göra ingrepp på byggnader runt omkring?

– Det får göras på sätt som inte fördärvar en kulturmiljö men man kan installera solceller på tak på väldigt smakfulla sätt.

Enligt Malmberg är hans förslag inget politiskt spel och han tycker att det är rimligt att motionen går igenom på grund av målsättningen som alla politiska partier står bakom förutom Liberalerna och Sverigedemokraterna.

– Vi kan inte bara peka på att andra ska klara den här målsättningen om hundra procent förnybar el, vi måste ju göra vad vi kan för den egna elanvändningen också, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".