Akademiska Sjukhuset bygger nytt

Akademiska sjukhuset i Uppsala planerar ett nytt jättebygge för att samla huvudddelen av sjukhusets forskning i ett enda hus. Huset beräknas kosta över en kvarts miljard och är tänkt att dessutom innehålla en ny huvudentré för hela sjukhuset.

Kjell Öberg som är professor och dekanus vid Akademiska sjukhusets medicinska fakultet berättar om det nya huset.

- Det kommer att bli ett stort hus, ca åttatusen kvadratmeter och det kommer att kosta någonstans mellan tvåhundrafemtio och trehundra miljoner.

Tanken är att mellan 80 och 85 procent av sjukhusets forskning ska samlas i det nya huset. Hittills är bara projekteringsbeslutet fattat, formellt byggbeslut väntas först nästa år. Därmed ska dagens små och slitna lokaler bytas ut mot hypermoderna, och samordningsvinsterna ska få forskningseffektiviteten att vässas. I huset kommer många tunga forskningsområden att samsas.

- Allt ifrån cancer, ledgångssjukdomar, hudsjukdomar till öron näsa hals åkommor, säger Professor Kjell Öberg. 

Finansieringen är tänkt att klaras genom statliga bidrag som finns anslagna för klinisk forskning och genom externa forskningsanslag. Och i den nya byggnaden planeras också en huvudentré till hela sjukhuset, nåt som hittills saknats.

- Det har länge efterfrågats av patienterna, en centralplats där man kan fråga efter olika avdelningar. När man besöker sjukhuset första gången tror jag man känner en trygghet om det finns en huvudentré.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista