Gunnar Eriksson bygger ett Attefallshus vid sitt barndomshem i Västeråker.
Gunnar Eriksson bygger ett Attefallshus vid sitt barndomshem i Västeråker. Foto: Mattias Sjöberg/Sveriges Radio

Krångligt att bygga Attefallshus i Västeråker

Gunnar Eriksson: Om jag vetat hade jag aldrig börjat bygga
1:42 min

Endast ett 80-tal Attefallsbostäder har byggts i länet. Vi har tidigare rapporterat att krångliga regler, hög anmälningsavgift och skenande kostnader lyfts fram som orsaker till att inte fler villaägare bygger Attefallsbostäder. 

Vad tycker du om att det är så krångligt att bygga Attefallshus?

Men en som ändå håller på att göra det är Gunnar Eriksson i Västeråker utanför Uppsala.

– Jag ska bo där. Det blir väl kanske mer av en gäststuga, om man säger så. Det blir compact living i princip och jag tror det kommer att passa mig bra, säger Gunnar Eriksson.

– Men jag blev väldigt besviken när det kom en saftig räkning. Jag trodde inte att det skulle kosta något, men kommunen skulle ändå ha en hög administrationsavgift.

Anmälningstaxan för ett nybyggt komplementbostadshus i Uppsala är 7 500 kronor. Och förutom den avgiften måste alla detaljspecifisera sina byggplaner.

– Ja, det skulle väl inte vara så från första början. Visste jag om det så hade jag aldrig satt i gång och bygga det här. Jag tycker det var dålig information.

Du funderar inte på att hyra ut Attefallshuset till en student?

– Nej, det har jag inga planer på utan jag har en ganska stor tomt och det är precis så jag vill ha det. Jag vill inte bo tätt ihop, säger Gunnar Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".