Äppelkaka
Foto: Sveriges Radio

Äppelkakornas äppelkaka - enligt Martin Andersson

Köksmästaren Martin Andersson serverade en god äppelkaka i förmiddagsprogrammet. Här hittar du receptet!

ÄPPELKAKA A´LA MARTIN

Mördeg

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 150 g smör rums tempererat
  • 1 ägg

Äppelkompott

  • 3 äpplen, skalade och klyftade
  • 2 tsk malen kanel
  • 2 msk socker
  • 2 msk smör

Mazarinfyllning

  • 350g mandelmassa
  • 150 g smör rumstempererat
  • 2 msk socker
  • 1 ägg
  • 2 äggulor
  • 1 vaniljstång

Blanda mjöl och socker i en bunke. Nyp sen ihop med smör och ägg till en bra deg. Kläm ut degen i valfri form som passar ändamålet och ställ i kylen en timme.

Stek äpplena med smör, socker och kanel tills de är lagom mjuka.

Riv mandelmassa i en bunke och blanda med socker, smör, ägget och äggulorna. Rör till en slät smet och häll smeten i pajskalet. Fördela äpplena i smeten.

Kör i ugnen i ca 35 minuter på 175 grader till den får fin färg. Ta ut kakan och låt den svalna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".