Polisbilar utanför rådhuset i Karlstad. Foto: Anna Tjäser/Sveriges Radio.
Foto: Anna Tjäser/Sveriges Radio.

Kommun i miljontvist med HVB-hem i Värmland

Styrelseledamot HVB-hem: Det här har aldrig hänt oss förut
1:18 min

Det handlar om HVB-hemmet Värmlandsgården som menar att de fått löften av både Enköpings och Karlstads kommuner, som kommunerna sen inte infriat.

Värmlandsgården, norr om Torsby, kräver 1,6 miljoner av Enköpings kommun och 3,2 miljoner kronor av Karlstad kommun.

Enligt Värmlandsgården hörde en representant för Karlstads kommun av sig i vintras och ville boka 20 platser för ensamkommande ungdomar, vilket man sen påstås ha kommit överens om muntligt.

Det tillbakavisar kommunen. Någon inspelning av samtalet finns inte, enligt Johan Rapp, styrelseledamot i Värmlandsgården.

– Nej, det här har aldrig hänt oss förut, säger han.

Ord står mot ord?

– Ja, naturligtvis. Så är det väl oftast när det gäller muntliga avtal. I ett telefonsamtal mellan två personer finns sällan några vittnen. Vi litade på Karlstads kommun.

Värmlandsgården uppger också att Enköping ingått ett muntligt avtal om tio platser, vilket kommunen nekar till.

Innan det blir aktuellt med domstol, säger Värmlandsgårdens advokat att han ska träffa kommunernas ombud för att se om en överenskommelse är möjlig.

Frågan är vad man kan komma överens om, när verklighetsbeskrivningarna skiljer sig så åt. Elisabeth Kantor, socialchef i Enköping, är tveksam.

– För mig finns det inget case här, så jag vet inte riktigt. Man kan naturligtvis fundera på vad det är man tänker att man ska göra överenskommelser om, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".