Statt-tomten idag.
1 av 2
Så här ser Statt-tomten ut i dag. Foto: Fanny Hällegårdh/Sveriges Radio
Anders Wikman och Ingvar Smedlund
2 av 2
Anders Wikman, Nystart Enköping, och Ingvar Smedlund, Moderaterna. Foto: Fanny Hällegårdh/Sveriges Radio

Enköpingsbor vill se kulturhus eller studentlägenheter på Statt-tomten

"Det ser ut som kriget har gått fram här"
1:58 min

Det är klart att Enköpings kommun köper Statt-tomten av Peab. Flera enköpingsbor är trötta på gropen och beskedet möttes inte direkt med några jubelrop.

Enköpings kommun köper den omtvistade tomten i centrala Enköping av byggföretaget Peab för 11,6 miljoner kronor.

Även om det här betyder att kommunen nu får friare händer kring vad som ska byggas på tomten så är det här en process som tagit många år.

Så här säger några av de Enköpingsbor vi pratat med i dag:

Det är ju en skamfläck för staden. Ser ju ut som kriget har gått fram här.

– Den har stått så många år. Jag tycker det är dålig planering.

Vad skulle ni vilja på tomten?

– Ett kulturhus.

– Lägenheter för studenter.

Frågan om ifall Enköpings kommun skulle köpa tillbaka Statt-tomten av byggföretaget Peab har ju varit på tapeten länge, men nu är det alltså klart och kommunalrådet Anders Wikman från Nystart Enköping säger så här om varför de valt att köpa tillbaka den.

– Vi har ju sörjt länge nu att stadshotellet först har stått stängt väldigt länge och fått förfalla. Sedan har hotellet dessutom rivits och det har varit ett sår i själen hos många Enköpingsbor att se det här förfallet, säger Anders Wikman och fortsätter:

– Så nu köper vi den här tomten för att få full egen rådighet och kunna starta de arkeologiska utgrävningarna så snart som möjligt.

Utgrävningarna som länsstyrelsen beslutat om är en del i att det här blivit försenat. Peab menade ju att de för att ha råd att bekosta utgrävningarna behövde bygga ett högre hus än vad detaljplanen tillåter och projektet har haltat. Men Ingvar Smedlund från Moderaterna tycker ändå att det är fel att kommunen köper tomten.

– Det hade varit bra om vi hade fått Peab att gå vidare. Att vi hade gjort en utgrävning redan i år och hittat en lösning tillsammans med Peab. Nu har vi förlorat ett år till, säger han.

Men Anders Wikman från Nystart Enköping menar att det här ändå var det bästa för att hitta en lösning så fort som möjligt.

– Det första som händer nu är att vi ser till att få de här arkeologiska utgrävningarna utförda så fort som möjligt och det räknar vi med ska kunna ske under nästa sommarhalvår.

– Samtidigt så startar vi nu den demokratiska processen med Enköpingsborna för att få en diskussion om vad vi nu ska kunna bygga på den här tomten, nu när vi äger den och nu när vi kan bestämma själva, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".