Kranvatten.
Uppsalaåsens anläggningar blir viktigare i samhällsplaneringen. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Uppsalaåsens dricksvatten är riksintresse för vattenförsörjning

"Vid en byggboom måste intressen vägas mot varandra"
1:29 min

Den nya bestämmelsen från Havs- och vattenmyndigheten innebär att anläggningarna ges en särskild tyngd i samhällsplaneringen.

Det är 28 anläggningar runt om i landet som nu pekas ut som Sveriges viktigaste områden med anläggningar för vattenförsörjning. Däribland alltså Uppsalaåsens dricksvattenanläggningar.

– Om det blir en konfliktsituation med en planerad väg, järnväg, flygplats eller något annat angeläget samhällsintresse så har dricksvattenanläggningen samma tyngd kan man säga. Då måste man hitta en rimlig avvägning som fungerar för alla, säger  Susanna Hogdin, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

Det handlar bland annat om brunnsområden i Stadsträdgården och Sunnersta, infiltrationsområden vid Tunåsen och vattenverk i Gränby. Uppemot 150 000 personer får enligt Havs- och vattenmyndigheten sin vattenförsörjning från Uppsalaåsens anläggningar, och de kan försörja ännu fler.

Genom att peka ut dem som riksintressen hoppas man trygga en säker och robust dricksvattenförsörjning, särskilt i regioner som växer, säger Susanna Hogdin:

– Nu får ju de en särskild tyngd och skydd i samhällsplaneringen. Samtidigt som Sverige står inför en byggboom, där det är viktigt att man väger intressen mot varandra och gör kloka beslut så att allting fungerar.

Vad får det här för konsekvenser då?

– Det blir inga omedelbara konsekvenser för några pågående verksamheter på något sätt, det här är framåtsyftande arbete som ska användas vid planering av ny bebyggelse, ny infrastruktur eller ny industri, säger Susanna Hogdin.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".