sdlta15f13a skola
Arkivbild. Foto: JESSICA GOW / TT

DO utreder skola i Enköping för böneförbud

Rektor: Religion är en privatsak
1:24 min

Diskrimineringsombudsmannen utreder en skola i Enköping efter uppgifter om att muslimska elever inte tillåts be i grupp på skolans område.

Rektorn, Kenny Andersson, på Westerlundska gymnasiet säger att det inte handlar om ett absolut förbud, men att de kollektiva bönerna inte är tillåtna om de stör ordningen.

– Religion är en privatsak och den kan man utöva om det inte stör den allmänna ordningen, säger rektorn, Kenny Andersson.

Det var när Skolinspektionen besökte skolan i december förra året som frågan om de kollektiva bönerna dök upp.

Inspektörerna skriver att den nytillträdde rektorn meddelat personalen att det kommer råda nolltolerans mot religion och elever inte får be på skolans område.

Frågan har nu bollats över till Diskrimineringsombudsmannen som har inlett en granskning. Rektorn på skolan, Kenny Andersson, säger att formuleringen om nolltolerans gällde en skola som han jobbat på tidigare.

Han säger också att det inte finns ett absolut förbud mot kollektiv bön i skolans lokaler, bara om bönen blir ett ordningsproblem.

Vi har ju pratat med ledarna om att det inte är lämpligt att man använder gemensamma utrymmen där elever förflyttar sig och kanske vill sitta och plugga och så vidare

 Men vad är det som stör ordningen med en kollektiv bön?

– Man kommer inte fram. Det är så pass trångt att man kan inte gå där. Det tar helt enkelt för stor plats. 

Gäller det även kristna eller buddister och andra religioner?

– Ja, det är ingen som helst skillnad, säger rektorn.

Diskrimineringsombudsmannen kräver ett svar från skolan senast den 5 oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".