Avlopp kontrolleras av Roy Andersson och Håkan Lindberg i Östhammar.
Avlopp kontrolleras i Östhammar. (Arkivbild) Christine Odén/Sveriges Radio.

Politiker: Kommuner undviker att granska vattensystem på landet

Politiker: Om vi upptäcker brister blir det vårt ansvar
1:54 min

Björn-Owe Björk, kommunalråd för Kristdemokraterna i Knivsta, menar att kommuner struntar i att göra lagstadgade inspektioner av brunnar och avlopp.

Björn-Owe Björk är kritisk till vattentjänstlagen som tvingar kommunerna att stå för vatten och avlopp på landsbygden. Han berättar att Norrtälje kommun nyligen gjort en inventering som han tycker belyser det stora problem.

– De har 388 områden som faller under lagen, nu ska man åtgärd 12 områden fram till 2023, sedan har man 366 områden kvar att åtgärda, säger han.

Björn-Owe Björk hävdar att vissa kommuner, däribland hans egen, struntar i att göra vissa lagstadgade inspektioner av brunnar och avlopp.

– Vi misstänker att vissa byar i Knivsta kommun inte har godkänt vatten och avlopp men vi har svårt att åka ut och inspektera för i samma stund som vi upptäcker brister är det vårt ansvar och vi pratar om miljardbelopp, säger han.

Men kommunstyrelsens ordförande Klas Bergstöm (M) håller inte med.

– Ett sådant påstående får man nog belägga. Jag utgår ifrån att man gör den tillsyn som behövs. Jag har inte hört att det skulle gå till så, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".