Uppsalaofficeren dömd till fängelse för misshandel

Den Uppsalaofficer som var chef för OPIL, den Operativa insatsledningen, dömdes i dag till sex månaders fängelse för misshandel av sin före detta fru. Tingsrätten friade officeren på åtalspunkterna om grov misshandel, våldtäkt samt grov kvinnofridskränkning.

Förutom fängelsestraffet ska han även betala ett skadestånd till sin före detta hustru på 14 000 kronor, vilket är långt under vad hustrun begärt - 630 000 kronor.

Det är oklart om mannen kommer att bli avskedad men rätten räknar i sin dom med att så inte blir fallet. Om domen vinner laga kraft kommer Statens ansvarsnämd att ta ställning till huruvida officeren blir avskedad eller inte.

Överbefälhavare Håkan Syren säger att de gånger som försvaret själva har avgjort liknande fall så har de lett till avsked.

Officeren själv har hela tiden förnekat brott. Han är också misstänkt för slarv med hemliga handlingar, ett brott mot rikets säkerhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".