Kommuner övertar trafikplanering

Kommunerna och landstinget i Uppsala län bör ta över ansvaret för trafik och utveckling från länsstyrelsen. Det tycker samarbetsorganet C-framåt.
Idag är det länsstyrelsen som har hand om trafik- och tillväxtfrågor i länet. Fast samtidigt har kommunerna och landstinget mycket makt över frågorna eftersom länsstyrelsens styrelse till stor del består av politiker därifrån. Men från och med nästa år ändras länsstyrelsens roll och den knyts närmare staten. Staten ska också utse styrelsen, som kommer att bli mer av en vanlig styrelse på ett statligt verk. Därför föreslår nu kommunernas och landstingets samarbetsorgan att de ska ta över utveckligsfrågorna från länsstyrelsen vid årsskiftet. - Vi bör ta den möjligheten att fortsätta att ha ett direkt inflytande över infrastrukturen, som är så viktig för den fysiska planeringen i kommunerna, säger Gunnar Hedberg som är Uppsala kommuns representant i C-framåt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista