En bil med en övningskörningsskylt.
1 av 2
Foto: Fredrik Persson/TT.
Farhad Sarangi varnar för att svart utbildade elever är en säkerhetsrisk. Foto: Mattias Pleijel
2 av 2
Problemet är att elever som kört svart inte utbildas på riktigt, säger Farhad Sarangi, utbildningsledare på ABC trafikskola

Trafikskolor varnar för svarta körlektioner

"Kan leka med sitt och andras liv"
2:35 min

Elever i Uppsala lägger stora summor på att lära sig köra bil svart. Trafikskolor varnar för säkerhetsrisker och att eleverna luras. "Yasmin" betalade förra året tusentals kronor till en svart körlärare i Uppsala. 

– När jag tänker på det blir jag jätteledsen. Jag behövde betala henne och jag fick ingenting.

Yasmin behövde ta körkort snabbt på grund av ett nytt jobb hon sökte. En kompis tipsade om en kvinna i Uppsala som sålde lektioner. 250 kronor för 40 minuter kostade det. Kontant betalning i handen, utan några papper att fylla i och utan något kvitto.
Men utbildningen bestod bara i att cirkulera på en parkeringsplats i utkanten av stan. Fortfarande efter över 30 lektioner hade de inte kommit ut i trafiken.

– Kanske var hon rädd för polisen för att hon jobbar svart, säger Yasmin.

Hon är inte ensam om sina erfarenheter. En rundringning visar att alla utom en av Uppsalas nio auktoriserade trafikskolor uppger att de regelbundet har elever som berättar att de betalat svart för körlektioner.

Farhad Sarangi på ABC körskola berättar om en elev som var helt förstörd efter att ha betalat 80 000 för svarta lektioner. 

– Hon grät när hon förstod att hon inte lärt sig någonting. Men hon är långtifrån ensam. Jag har haft andra elever som har likadana historier: 30 000, 25 000, 15 000 är helt normalt att de betalar. Jag hör om det i princip varje vecka. 

Problemet är för det första att det är svart verksamhet och att ingenting redovisas. Och för det andra att eleven inte utbildas på riktigt, menar Farhad Sarangi.

– Då kan den här personen leka med sitt och andras liv. 

Kvinnan som Yasmin körde för har inget av de tillstånd som krävs för att driva kommersiell trafikskoleutbildning. Hos Transportstyrelsen är hon registrerad som handledare för 106 elever. Men att hon skulle tjäna pengar på att ge körlektioner nekar hon till, när P4 Uppland ringer upp henne.

– Jag körde inte som körlärare.

Menar du att det inte är en affärsverksamhet du ägnar dig åt?

– Nej, jag kan inga regler. Hur ska jag kunna vara körlärare?

Kvinnan säger att hon fått skjuts av folk utan körkort och därför varit registrerad som deras handledare. Men både Yasmin och två andra källor berättar att de betalat kvinnan för körlektioner.

Yasmin har nu sökt sig till en riktig körskola. Där måste hon börja från början.

– Det är jättestor skillnad. Jag kan köra ute och de lär mig också trafiken, till exempel vänster och höger. De lär mig jättemycket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".