Svårt att stoppa blottare

Idag är det rättegång mot den man som blottat sig vid en badplats i Morga Hage söder om Uppsala i slutet av juni. I stort sett varje år, de senaste 15 åren har han dömts för samma brott. Straffen för blottning är låga och anmälningarna ser inte ut att minska.

Småbarnsföräldern Susanne Grönholm var vid badplatsen häromdagen och hon känner obehag när hon hör om blottaren

När det gäller Morga Hage så är det många som helt slutat gå dit efter att de hört att där brukar vara en blottare. Kammaråklagare Ewa Korpi är den som leder åtalet mot mannen som blottat sig och hon säger att flera av de kvinnor som anmält mannen känner sig mycket kränkta:

- Dom har berättat att de känner starkt obehag och flera av den har uttryckt att de inte vill besöka badplatsen på nytt på grund av att de känt sig så kränkta över att de har behövt se detta

Blottning är en typ av sexuellt ofredande, och det ses inte som speciellt allvarigt. Man kan få fängelse, men i de allra flesta fall blir det ganska låga böter. Men om det handlar om ett återfall så kan det bli aktuellt med fängelse och då även bättre behandling för att minska risken för återfall. Men för att döma någon till fängelse så måste den vara frisk psykiskt och här blir det problem säger Ewa Korpi, för när det gäller fall med en person som har en viss psykiatrisk särart så måste man slå fast om den är för sjuk för fängelse genom att till exempel göra en stor rättspsykiatrisk undersökning. det är domstolen som bestämmer om en sån ska göras, men eftersom brottet inte anses allvarligt så tycker domstolarna inte att det är värt att göra någon psykiatrisk utredning och utan utredning - inget hårdare straff.

Troligtvis finns ett stort mörkertal när det gäller blottning. Många anmäler inte. Men när det ändå går så långt som till rättegång så hoppas Ewa Korpi på fler fängelsestraff även om hon ibland tycker att fallen med blottning känns hopplösa.

-Vissa av de här fallen har känts så i allafall när man jobbar med dem eftersom de ständigt återkommer. Att nya människor ska behöva bli utsatta för det här brottet och faktiskt en del mår väldigt dåligt av det, att man inte ska kunna hitta en påföljd som fungerar.