Uppsalahems köregler obehaglig överrraskning

Gifta par eller sambor som står i Uppsalahems bostadskö riskerar att helt förlora sin plats om bara en i paret låter registrera sig. Vid dödsfall tillåter nämligen inte Uppsalahems regler att man övertar sin partners plats. Det blev en överraskning för änkan Marianne Larsson.

Marianne Larsson och hennes man hade stått i kö i Uppsalahem i många år, men när Marianne efter makens död i våras anmälde att hon ville överta hans köplats fick hon besked att det inte gick.

-Nu när jag var ensam ville jag ha det här målet framför mig- att flytta.

I ungefär tio år stod de i bosta-Nu när jag var ensam ville jag ha det här målet framför mig- att flytta.dskö. De hade båda en dröm om att flytta från Årsta tillbaka till Salabacke där de hade bott under tiden barnen växte upp. De hade många fina minnen från området och hade vänner som bodde där. Men i våras dog hennes make, efter 54 års äktenskap. Marianne tyckte att lägenheten i Årsta kändes stor för henne ensam och började tänka på att på egen hand förverkliga drömmen de haft, att flytta tillbaka till Salabacke. Men när hon tog kontakt med Uppsalahem fick hon veta att alla åren i kön inte gällde för henne, det var ju hennes man som stått i kön och inte hon, och i såfall fick hon ställa sig i kön själv och börja om från början

- Jag var inte med i leken längre. Det här är ju den gamla modellen där mannen stod för räkningar och hus och hem, det var hans namn stod på allt. Så var det ju här också.

På Uppsalahem säger fastighetschefen Fredrik Holm att han har förståelse för Marianne men att alla köplatser är personliga, och att ett annat system skulle medföra svåra gränsdragningsproblem.

- Det är ju vanligt att man bildar nya familjer. Det kommer till familjemedlemmar och det går ifrån familjemedlemmar. Då kan man inte köa utifrån en hel familj utan man har en personlig köplats hos oss

Kontakta reportern:
marten.nilsson@sr.se