Flera generationer har aldrig upplevt fred.
En Farc-rebell hänger upp en bild av den framlidne rebelledaren Alfonso Cano med budskapet "Vår dröm är social rättvisa". Foto: Rodrigo Abd

Uppsalabo röstade nej till fred i Colombia

"Gerillan kommer alltid vara kriminell"
1:42 min

Carlos Manby som är uppvuxen i Colombia och bor i Uppsala säger att han inte vill att våld och kriminalitet ska löna sig, och röstade därför nej till fredsavtalet med Farcgerillan.

Gerillan utlovades nämligen en framtid som politiskt parti, med tio platser i kongressen, och amesti för lindriga brott.

– De som står på toppen av gerillan har enorma medel i pengar, de kommer alltid vara kriminella, säger Carlos Manby.

Att fredsavtalet röstades ner, säger Viveka Carlestam som jobbar för biståndsorganisationen Diakonia i Colombia, är väldigt förvånande.

– Kanske kan det vara så att Ja-sidan var så övertygad om att vinna att de inte gjorde sig omaket att gå och rösta, men jag vet inte, säger Viveka Carlestam.

Farcgerillar var beredd att lägga ner sina vapen. Regeringen hoppades få slut på den 52 år långa konflikten som krävt hundratusentals dödsoffer.

Fredsavtalet som röstades ner, 50,2 procent röstade nej, gick ut på att 7.000 gerillasoldater skulle flyttas till nedrustningsläger i FNs regi och att allvarliga brott som massakrer, våldtäkt och tortyr ska tas upp i specialdomstolar.

Nu när folkomröstningen sagt nej till fredsavtalet i Colombia hoppas Carlos Manby från Uppsala på omförhandling och ett annat fredsavtal som är hårdare mot gerillan.

– Som specifikt talar om vilka straff de kommer att få, säger Carlos Manby.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".