Olika stavningar av ordet "dyslexi" på ett papper och en hand som håller i en röd penna.
Den som har dyslexi har svårt för att läsa och skriva. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio

Tierpsbo övervinner sin dyslexi med hjälp av mobilen

Dyslektiker: Det finns även positiva saker med dyslexi
1:24 min

Det är den Europeiska Dyslexiveckan och därför bjöd Tierps kommun in till en dag om dyslexi på lördagen. 

Viktoria Wennberg från Tierp som är dyslektiker och studerar biokemi på Uppsala Universitet var en av föreläsarna och hon säger att det även finns positiva saker med att vara dyslektiker.

–Eftersom att min hjärna inte ser ut som alla andras har jag lärt mig att tänka på andra sätt och hitta andra lösningar, vilket gör att jag kan tänka utanför boxen på andra sätt, olika minneslekar bland annat. Jag har ett ofantligt minne och kan lyssna på information, berättar hon.

Du studerar biokemi på universitetet, har det varit svårt att komma dit?

– Ja, grundkurserna har varit tuffast.

Har det varit svårt att klara grundskolan och gymnasiet?

– Delvis vissa ämnen som svenska och engelska har varit väldigt tufft, men med mycket stöd och hjälp så har jag klarat det, berättar hon.

Vad har du använt för hjälpmedel? 

– Mitt favorithjälpmedel just nu är Google Translate, men också inlästa böcker i telefonen. För alla läromedel som jag använder på universitetet, men också för gymnasieelever, så att jag kan promenera och lyssna samtidigt, säger Viktoria Wennberg.

Vad är ditt tips till andra dyslektiker?

–Att våga testa många olika metoder, att våga säga att det här fungerar inte för mig och att ta kontakt med en dyslektiker som man vet har klarat det och fråga hur gjorde du? För det är bättre att fråga någon som redan har uppfunnit hjulet, säger hon.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".