Blottare dömd till rättspsykiatrisk undersökning

Den blottare som varje sommar i 15 år ofredat kvinnor i Morga Hage i Uppsala och som varje år dömts för brottet, kommer nu för första gången att genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Tidigare har mannen fått skyddstillsyn och viss terapi, men den har inte varit tillräcklig.

Kammaråklagare Ewa Korpi som driver fallet är nöjd.

Blottning anses vara ett brott som bara ska ge böter. Det har Upplandsnytt rapporterat om tidigare. Men om det handlar återfall så kan det bli aktuellt med hårdare straff.  Då krävs det dock en rättspsykiatrisk undersökning och det begär domstolen nästan aldrig, eftersom brottet ses som ett bötesbrott.

De senaste åren har åklagaren velat att mannen ska utredas ordentligt, men domstolen har sagt nej, trots att han begår samma brott år efter år. Nu är rättegången, som skulle varit i torsdags, uppskjuten i väntan på att mannen genomgår undersökningen som tar runt fyra veckor.

Om det här innebär att man i kan bada i Morga Hage nästa sommar utan att oroa sig för blottare är för tidigt att säga. Då gäller det att han döms till vård och att den vård han då får, hjälper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista