Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Statt-tomten.
Statt-tomten. Foto: Fanny Hällegårdh/Sveriges Radio

Enköpingsborna ska bestämma om Statt-tomten

Kommunalråd: Vi ska ha en dialog med Enköpingsborna
1:36 min

Just nu jobbar kommunen med att ordna till så att folk i Enköping ska få tycka till om vad som ska byggas på tomten. Vad man ska bygga påverkar ju hur stora arkeologiska utgrävningar som måste göras där.

– Det är ju en fråga som vi nu har ett fullmäktigebeslut på att vi ska ha en dialog med Enköpingsborna om vad vi ska ha för verksamhet på tomten, och hur mycket vi ska bebygga den. Och det håller vi på att ta fram ett underlag inför sådana dialoger, säger kommunalråd Anders Wikman från partiet Nystart Enköping.

Tidigare berättade vi om att Länsstyrelsen nu väntar på att kommunen ska bestämma vad som ska byggas på statt-tomten.
Och först efter det vet man hur lång tid en utgrävning tar, och vad det kommer att kosta.
Om kommunen vill bygga mer än vad som var planerat där innan man köpte tomten, så kan det krävas en ny förundersökning och större områden som måste grävas ur.

– Det behöver inte betyda att det i det stora hela tar längre tid, men det ger oss ju en större möjlighet att bygga på en större yta i så fall.

Funderar ni på tidsaspekten när ni tänker på vad som ska byggas, väger det in på något sätt?

– Nej jag tycker inte det. Det viktigaste är att det blir bra. Vi ska bygga nåt mitt i centrala Enköping som kommer att stå där lång tid framöver, och det måste bli bra. Om det sen tar ett eller två år extra, det får inte spela in i beslutet tycker jag.

Den upphandling av arkeologi som redan finns ligger på en kostnad runt 12 miljoner kronor.
Anders Wikman hoppas att kostnaden inte kommer att bli mer än så om man måste göra större grävningar.

– Var en ny upphandling i så fall slutar vet vi inte, det kan bli billigare.

Och om det blir dyrare?

– Det är i så fall en kostnad man får lägga in i hela kalkylen för hela byggnationen på den här tomten. Och det måste vi göra affärsmässigt och smart, det vi bygger där måste vi också ha en affärsmässighet kring. Så det ingår ju då i den kostnaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".