Miranda Westerlind
Miranda Westerlind vann Arlas tävling Kladdkakeracet i helgen. Foto: Emelie Rockler/Sveriges Radio

Här hittar du Mirandas vinnande kladdkakerecept

"Nu tror jag att många kommer vilja smak den"
0:44 min

Miranda Westerlind, 13 år, från Uppsala vann Arlas tävling Kladdkakracet i helgen.

Vi har receptet!

Mirandas lakritskladdkaka med karamelliserade mandlar och flingsalt valdes ut till en av sex finalister från över 150 bidrag. Finalisterna fick alla baka sin kladdkaka på Bak- & Chokladfestivalen den 8 oktober 2016. Bidragen provsmakades av en jury som sedan korade Miranda till segrare med motiveringen:

"Vacker kladdkaka med fina dekorationer. Bra balans mellan smak och textur. God eftersmak och en perfekt vispad grädde."

Ingredienser

Receptet gäller för 10 bitar

  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl mandel
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk lakritspulver
  • 4 msk kakao
  • 1 msk vaniljsocker

Karamelliserade mandlar:

  • ¾ dl strösocker
  • 1 dl mandel
  • 1 msk smör
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 ask hallon
  • 2 dl vispgrädde


Gör så här:

Sätt ugnen på 175° på över- och undervärme. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält smöret. Rör ner ägg och socker i smöret, häll i en bunke. Grovhacka mandlarna och blanda med de torra ingredienserna. Vänd ner i smeten. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Låt svalna.

Smält sockret i en stekpanna och lägg ner mandlarna. Rör i smöret. Häll upp de karamelliserade mandlarna på smörpapper och strö över flingsalt, låt kallna.

Fördela hallon och karamelliserade mandlar på kakan. Vispa grädden och toppa ev med lakritspulver, servera till kakan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".