Dödssiffran stiger i London - nu jagas de skyldiga

Den officiella dödssiffran i London efter gårdagens bombdåd ombord på tre tunnelbanetåg och på en buss är nu 37 människor.

700 människor är skadade och eftersom många av dem är svårt skadade väntas dödssiffran stiga.

Uppsalapolisens presstalesman, Christer Nordström, befinner sig i London just nu på semester, och han beskriver London som en stad i chock nu på morgonen.

Nu trappar polisen upp jakten på dem som ligger bakom bomberna meddelar Londonpolisen. De ska nu studera de många övervakningskameror som finns i centrala London. London är nämligen en av de mest övervakade städerna i världen, med nästan 700 000 kameror som registrerar bilder flera hundra gånger per dag, både i affärer, på bussar och i tunnelbanan. 

Enligt den amerikanska tv-kanalen ABC så har Londonpolisen hittat ytterligare två sprängladdningar som inte briserat. Men det har inte bekräftats ännu.

Inga svenska militära beredskapsåtgärder har vidtagits. I stället valde man att göra ordningsmakten mer synlig för att skapa trygghet. Bland annat så fanns extra mycket poliser ute i Stockholm igår, mest i tunnelbanan. Men det finns, trots viss höjd beredskap, enligt Säpo inte konkreta terrorhot mot Sverige.

I går så tog en organisation som kallar sig al-Qaida i Europa på sig sprängdåden i London. Men forskare och experter är försiktiga med att spekulera i vem som gjort det här och varför. Mats Hammarström som är docent i Freds- och Konfliktsforskning vid Uppsala Universitet menar att det inte alls behöver ses som ett särskilt samordnat eller sofistikerat dåd, utan mer som en enskild attack som råkade ske just i London denna gång.