Polisavspärrning.
Polisavspärrning. Foto: Aila Stefansdotter-Franck/SR

Högg ner sin hyresvärd med kökskniv - nu åtalas 30-åringen

Åklagaren: Ett besinningslöst angrepp
1:56 min

I slutet av juli hittade polisen en man i sextioårsåldern död i köket i sin bostad i Enköping.

Åklagaren Thomas Bälter Nordenman uppger att det gick väldigt våldsamt till och att offret utsatts för mycket.

– Det är ett besinningslöst angrepp menar jag, som har präglats av någon form av känsloyttring. Att gärningsman och offer har nån relation till varandra, och det har ju de här två. Den här hyresvärden har förbarmat sig över den här mannen, säger Thomas Bälter Nordenman.

I förundersökningsprotokollet finns bilder från köket. I diskhon ligger en kökskniv i en kastrull med vad som beskrivs som rosafärgat vatten i.
En man i trettioårsåldern åtalas alltså nu för mord men han nekar till brott, och säger i förhör att han inte vet något om mannens död.

Enligt åklagare Thomas Bälter Nordenman var trettioåringen inneboende hos offret. Han ska ha huggit offret över olika delar av kroppen, bland annat halsen och buken.

– Bevisläget bedömer jag som väldigt gott här, dels så är ytterdörren låst utifrån med nyckel och den åtalade mannen har nyckel på sig. Och sen anträffades en stor mängd blod på brottsplatsen, där vi både säkrat offrets och gärningsmannens blod. Bland annat på den stora kniv som man hittar i vasken i köket, där har man hittat dna från både offer och gärningsman, säger han. 

Som en annan del av bevisningen finns ett testamente, som hittades i ett låst värdeskåp hemma hos den döde mannen.
Där finns trettioåringen med som en arvtagare. Men den raden är överstruken med en bläckpenna, och där står istället en handskriven text:

– Han har skrivit "Icke, på grund av dråpförsök på mig". Och sen beskriver han hur han i april blir angripen av samma kille med kniv. Och min teori är att det här lämnar han efter sig för det fall han skulle bli mördad. Så det är som en röst från de döda kan man säga.

Thomas Bälter Nordenman har ingen klar bild över motivet.

– Det är väl bara det som är något oklart, men att det är rätt person som är åtalad är vi helt övertygade om, säger Thomas Bälter Nordenman.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".