Terminal 5 på Arlanda. Foto: Fredrik Persson /TT.
Foto: Fredrik Persson /TT.

Arlanda nära passagerarrekord

25 miljoner passagerare beräknas passera Arlanda flygplats i år, nästan två miljoner fler passagerare än i fjol.

– Det är väldigt glädjande och innebär samtidigt att vi måste revidera planerna och investera i snabbare takt än vi tidigare räknat med, säger Karl Wistrand, tillförordnad vd för Swedavia, till Dagens Industri. 

Fem år i rad har flygplatsen slagit passagerarrekord, nu pekar siffrorna på att 2016 blir ett nytt rekordår. Förra året hade flygplatsen 23,2 miljoner passagerare, i år räknar Swedavia med nästan 25 miljoner. 

Tidigare har det statliga flygplatsbolaget Swedavia uppgett att sju miljarder kronor ska investeras i Arlanda flygplats. Men nu har planerna reviderats - och drygt tio miljarder kronor kommer investeras fram till 2023, skriver Dagens Industri.

Fler uppställningsplatser, terminalytor och gater ska byggas. Tidningen uppger att Nordic Choice Hotels, med ägaren Petter Stordalen i spetsen, blir operatör för ett nytt hotell. Hotellet ska ha nästan 500 rum och stå klart 2019. 

– Bakgrunden är att vi behöver utvidga för att det saknas hotellrum, speciellt med fokus på familjer och privatresenärer", säger Wistrand till Dagens Industri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".