Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Arkivbild från flyktingboende för ensamkommande barn.
Foto: Jessica Gow/TT

Skärpt asyllag oroar gode män i Uppsala

"Det påminner mig om baltutlämningen 1945-1946"
1:49 min

Nätverket för gode män till ensamkommande flyktingbarn i Uppsala har skrivit till migrationsminister Morgan Johansson och begär att få träffa honom.

Den skärpta asyllagstiftningen och striktare tillämpningen av lagen gör att många av deras ungdomar nu riskerar att skickas tillbaka till Afghanistan. Det oroar Peter Marinko, sammankallande i godemansnätverket.

Peter Marinko, sammankallande i godemansnätverket, tycker det som händer är förskräckligt.

– Det påminner mig om baltutlämningen 1945-1946, säger han. 

Afghanistan är ett av de sämsta länderna i världen för barn att växa upp i. Våldet har ökat markant de senaste två åren och drabbar också barnen. Rekryteringen av barn till väpnade grupper har dubblerats sedan 2014. Antalet våldsattacker mot skolor har mer än fördubblats sedan 2013.

Därför är gode männen, som de skriver: "djupt bekymrade över det avtal som Sverige ingått med Afghanistans regering, vilket kommer att resultera i att ett stort antal unga asylsökande som fått sin ålder uppskriven sänds tillbaka till Afghanistan på godtyckliga grunder".

Migrationsverket grundar sina beslut på gamla och inaktuella bedömningar av läget i Afghanistan, skriver de. Brevet undertecknas också av Rädda barnens lokalavdelning och Samarbetsorganisationen för invandrarföreningar i Uppsala.

De gode männen menar att tolkningen och tillämpningen av den nya asyllagen på kort tid verkar ha lett till en inhuman beslutspraxis inom Migrationsverket.

– De här ungdomarna flyr från barnarbete, slavarbete, en ruljering i olika militära grupper där de slåss mot varandra. Eller bli dödade för att de är utbölingar i sitt eget land, säger Peter Marinko.

Men den afghanska regeringen säger att barnen är välkomna?

– Det finns ingen infrastruktur i landet, det finns inga påtagliga bevis på att man kan ta emot de här ungdomarna, säger Peter Marinko.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".