Lucia Cavelier
1 av 2
Lucia Cavelier är sjukhusgenetiker vid Uppsala universitet. Foto: Camilla Widebeck/Sveriges Radio
Tre princesstårtor
2 av 2
Tårtkalas på på Biomedicinskt centrum vid Uppsala universitet. Foto: Camilla Widebeck/ Sveriges Radio

Karta över svenska gener – viktig både för forskning och sjukvård

"Kan berätta vad som orsakar sjukdom"
1:40 min

I Uppsala igår så presenterades den första kartan över hur generna hos oss i Sverige varierar från person till person. Kartan blir ett mycket användbart verktyg både för forskning och behandling av patienter, tror forskarna.

Genkartan presenterades på Scilifelab i Uppsala igår. En av de som var där för att fira var Lucia Cavelier, sjukhusgenetiker vid Uppsala Universitet. Hon ser genkartan som ett väldigt viktigt verktyg.

– Den kommer att berätta för oss vad som är vanligt bland oss alla. När vi tittar på olika sjukdomar kommer vi att kunna avgöra vad som är en normal genvariant och vad som kan vara sjukdomsorsakande.

Genkartan ger forskare något att jämföra med, när de söker efter genvarianter som kan ge upphov till sjukdom. Är en patients genvariant vanlig bland människor i Sverige, är den troligen inte sjukdomsframkallande.

Tanken är att de 1000 personer vars gener ligger till grund för databasen ska spegla befolkningen i Sverige, men det gör de inte riktigt. De är hämtade från tvillingregistret. Att de är tvillingar har i sig ingen betydelse, men det finns ett annat problem, berättar professor Ulf Gyllensten, som lett arbetet:

– Vi har lagt oss vinn om att de verkligen ska spegla befolkningen, förutom de tio-femton procent som har ett ursprung utanför Sverige. Tyvärr ingår inte deras arvsmassa än så länge i databasen. Det får vi se som steg två, att se till att den får en ännu bättre spegling av även deras arvsanlag, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".