Eldaren, Jernhusens byggnad foto Martin Hult
Bottenvåningen står tom i väntan på att konflikten avgörs i domstol. Foto: Foto: Martin Hult /Sveriges Radio

Uppsala kommun förlorar tvist om byggnad

2:02 min

Uppsala kommun har förlorat i domstol om tvisten kring hur en ny byggnad vid stationsområdet ska utformas.

Jernhusen som har byggt huset får ha mindre yta för butiker och restauranger än tidigare tänkt, enligt domen.

Mark- och miljödomstolens dom gör att det blir sämre för Uppsalaborna tycker Socialdemokraternas kommunalråd Erik Pelling:

– Vi får inte den kvalité på fasaden, på entréer och den öppna bottenvåning som de har lovat, säger han.

Just nu är bottenvåningen öde i det i övrigt färdigbyggda huset, det är en byggarbetsplats som står stilla.

Två personer som jobbar för landstinget på kontor några våningar upp tycker det är synd att bottenvåningen står tom:

– Det vore trevligt med nåt mer levande, helst en restaurang.

Vad tänker ni om att det dröjer?

– Mycket tråkigt.

Konflikten mellan Uppsala kommun och det statligt ägda bolaget Jernhusen som hamnat i domstol gäller alltså hur byggnaden, granne med godsmagasinet nära tågstationen, har utformats.

Det handlar om hur fasaden ser ut. Och hur stor öppen yta bottenvåningen får för allmänhet med butiker och restauranger. Den har minskats något, från 801 till 782 kvadratmeter. Antalet dörrar till bottenvåningen har minskats från tio till fem och dessutom ändrats från skjutdörrar till vanliga dörrar.

Totalt sett sämre och mindre öppet för Uppsalaborna menar kommunalrådet Erik Pelling:

– Vi ska få en levande bottenvåning som ger nåt till staden i ett väldigt centralt läge där vi vill vidga stadskärnan och få mer liv. Vi anser att Jernhusen har backat från det som sagts, att det har blivit en gradvis försämring, säger Erik Pelling (S).

– Det man säger att man ska göra, det ska man göra, säger han.

Han säger också att Uppsala kommun tänker överklaga mark- och miljödomstolens dom som gick på Jernhusens linje. Men Cecilia Granath på Jernhusen är nöjd med domen. Hon tycker att det också med den blir en öppen bottenvåning.

– Vi är övertygade om att det kommer upplevas som ett trevligt område där man kan träffas, äta, fika och skapa liv och rörelse, säger Cecilia Granath som är pressansvarig på Jernhusen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista