En burk som det står "placebopiller" på.
Kemiskt verkningslösa sockerpiller kan ha en stark verkan – hur hänger det ihop? Foto: Lisen Forsberg/Sveriges Radio.

De visste att de fick verkningslösa sockerpiller – ändå blev de bättre

"Forskarna har inducerat en superstark förväntan på att man ska bli bättre"
1:43 min

Placebopiller kan leda till större välbefinnande även när försökspersoner faktiskt vet att de får placebo. Det en ny studie där människor med ryggvärk fick placeboläkemedel och informerades om att läkemedlet helt saknade en kemiskt verksam substans.

I studien fick personer med ryggvärk 30 procent mindre ont i ryggen efter några veckor med tabletter som de visste var placebo.

Samtliga deltagare i studien tog redan regelbundet smärtstillande läkemedel, som paracetamol. Hälften uppmanades av forskarna att fortsätta att medicinera precis som vanligt. Den andra hälften skulle också medicinera som vanligt men skulle utöver det äta placebopiller två gånger om dagen i tre veckor.

Forskarna berättade sanningsenligt att pillren var placebo. Men deltagarna fick samtidigt också höra, även det helt sant, att placebo kan ha mycket starka och positiva effekter vid smärta.

Efter tre veckor hade den upplevda ryggvärken minskat med 30 procent i placebogruppen. Hos övriga deltagare, som inte hade tagit placebopillren, var den upplevda smärtan i princip oförändrad.

En förklaring kan vara att själva omhändertagandet, som att få piller och frågor om den egna hälsan, gjorde att deltagarna mådde bättre.

En annan möjlig förklaring är att pillerätandet satte igång reflexmässiga reaktioner, säger Mats Fredrikson, professor i klinisk psykologi vid Uppsala universitet.

– Många av de patienter som har smärtproblem har tagit tabletter tidigare och kanske blivit hjälpta av dem. Tar man en tablett kan det hända att man påminns om att den har smärtlindrande effekter.

Men framför allt handlade detta för forskarna om att visa att placeboeffekten kan vara mycket kraftfull, säger Mats Fredrikson. För att den ska fungera behöver man alltså inte ens tro att man får i sig en verksam substans, det räcker enligt forskarna med en stark förväntan om att man ska må bättre.

– Forskarna har här inducerat en superstark förväntan på att man ska bli bättre. Det har de gjort hos en mängd människor och visat att det faktiskt fungerar – att smärtan lindras.

Referens:
Kirsch et al. Open-label placebo treatment in chronic low back pain: a randomized controlled trial. Pain, 18 oktober 2016. Doi: 10.1097/j.pain.0000000000000700.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".