Elever ställde politiker mot väggen i Uppsala

1:42 min

Under onsdagen fick eleverna på Fyrisskolan i Uppsala chansen att fråga ut politikerna när det bjöds in till debatt i skolans aula.

– Det är en möjlighet för eleverna att lyfta de frågor som de tycker är angelägna. I dagens debatt var det jättetydligt att skolnedskärningarna de senaste två åren har berört många. Den frågan kom om och om igen i olika tappningar, säger läraren Måns Wikstad.

Politiker från alla politiska partier i Uppsala fanns på plats för att möta elevernas frågor och engagemanget var stort.

Det ska vara lätt att få sitt första jobb och det berörde de inte tillräckligt mycket.

– Jag tycker att det var jätteintressant. Förra året var det lite tråkigt men i dag var det väldigt livligt och kul att se på, säger eleven Märta Peterson.

Hon tycker att frågorna om skola och miljö var mest intressanta. Eleven Fride Rosendahl håller med om skolfrågan var angelägen men saknade fokus på jobb för unga.  

– Det ska vara lätt att få sitt första jobb och det berörde de inte tillräckligt mycket, säger han.

Även elev Julie Metto saknade flera frågor under dagens debatt.

– Det var många intressanta frågor men det fattades frågor om jämställdhet och andra frågor som berör oss ungdomar.

Läraren Måns Wikstad menar att debatten också var ett sätt för politikerna i Uppsala att få en uppfattning om vilka frågor som engagerar eleverna.

– Det hettade till några gånger både bland eleverna och uppe på podiet. Det var en jättebra debatt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista