Gottsunda Mattias Rosendahl Foto Tomas Magnusson
Mattias Rosendahl jobbar på en mötesplats i Gottsunda. Foto: Tomas Magnusson/Sveriges Radio

Efter oroligheterna - lugnare i Gottsunda

Gottsundabo: Det har varit fett lugnt faktiskt
2:11 min

Efter oroligheter och bränder så har det blivit lugnare i Gottsunda och Valsätra i Uppsala, enligt boende och personer som jobbar med den sociala oron.

Flera gånger i år har vi rapporterat om oroligheter i området kring Gottsunda i Uppsala, med bilbränder och stenkastning mot polis och räddningstjänst. Men nu är det lugnare än på länge i området. Det säger Mattias Rosendahl som är verksamhetsledare för mötesplats treklangen i Gottsunda.

– Så som vi ser det, som jobbar med den sociala oron, så är det väldigt lugnt i Gottsunda just nu. Och har varit det under en längre period. Det är en enorm kraft som finns i Gottsunda och Valsätra, säger han.

Och personer som bor i Gottsunda, som vi pratat med, håller med.

– Ja, det har varit fett lugnt faktiskt, det är skönt, väldigt tyst, säger en person.

– Jag känner mig trygg, jag har inga problem, säger en annan.

– Det är väldigt oroligt ibland, säger en person.

Hur känns det just nu då?

– Bra.

Framför allt under påsken och en period i somras var det mycket rapportering kring bilar som brann och folk som kastade sten mot bland annat polis och räddningstjänst i Gottsunda och Valsätra. Kommunen höjde beredskapen och ökade sin närvaro i området och polisen kraftsamlade.

Mattias Rosendahl vill också ge en annan bild av området och lyfta fram de lokala krafterna som finns här.

– Nånting som vi har sett som är väldigt positivt, både efter påsken och i somras, men också i det dagliga arbetet hela tiden, är all den positiva kraft som finns hos boende, föräldrar, föreningar som mangrant ställer upp och vill delta. Även näringslivet har deltagit, säger han.

Rosendahl har jobbat på treklangen i Gottsunda sen 2010, och säger att sett över tid så var den här sommaren den lugnaste på länge.

– Jag skulle säga det. Vi har faktiskt haft en rad lugna somrar. Ända sedan 2011 har vi märkt ett trendbrott där det inte har varit lika oroligt i och kring centrum som det har varit tidigare, beroende på att vi har lagt ner en massa energi tillsammans med en rad olika aktörer, säger Mattias Rosendahl.

Kan du förstå att det kan vara provocerande för de som har drabbats att höra att det är lugnare än på länge?

– Varje sten som kastas, varje bil som brinner, varje incident är naturligtvis en incident för mycket. Så jag har absolut förståelse för att det kan vara provocerande. Men jag vill lyfta fram att det inte är den enda bild som finns, stadsdelen är så mycket mer än de här händelserna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".