Mervi Junkkonen och Ida Lindgren
Mervi Junkkonen och Ida Lindgren. Foto: Niklas Clarkson/Sveriges Radio

De lyfter upp frågan om ätstörningar på filmduken

"Erfarenheten jag har kan vara nyttig för andra människor"
2:40 min

De två Uppsalafilmarna Mervi Junkkonen och Ida Lindgren har oberoende av varandra skildrat ätstörningar i sina bidrag till kortfilmsfestivalen i Uppsala.

Både Ida Lindgren och Mervi Junkkonen har valt lyfta fram nya perspektiv om ätstörningar i sina filmer. Ida Lindgren har valt att flytta fokus från kroppen till de inre tankarna hos den som är sjuk.

– Jag tycker att många bilder som vi ser av sjukdomen i reklam och media är väldigt ytliga och fortsätter att stigmatisera kvinnokroppen, säger hon.

För henne har det varit viktigt att inte reproducera bilder av smala kvinnokroppar eller trigga igång sjukdomen hos de som har den latent.

– Därför har jag tagit in personer som har varit sjuka som testpublik och faktiskt tagit bort vissa repliker för att de eventuellt skulle kunna trigga någon.

När man blir gravid måste man tänka på en annan person och äta ordentligt. Det kan vara jättesvårt.

Mervi Junkkonen har istället inriktat sig på en kvinna som kämpar med sjukdomen under sin graviditet.

– Jag har själv tänkt att ätstörningar mestadels drabbar tonåringar och sedan försvinner senare i livet. Men när jag träffade henne förstod jag att man lever med sjukdomen i hela sitt liv eller i alla fall väldigt länge.

I hennes film dras den gravida kvinnan mellan sjukdomen och att viljan att vara en god mor.

– När man blir gravid måste man tänka på en annan person och äta ordentligt. Det kan vara jättesvårt, säger Mervi.

Ida Lindgren har egna erfarenheter av sjukdomen. Hon hade ätstörningar till och från i tio år och hon menar att hennes erfarenheter kan vara nyttiga för andra människor.

– Både för de som är sjuka i dag och deras anhöriga som kan få mer förståelse för vad det innebär att befinna sig i det här tankekaoset och beteendeproblemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".