Women peacemakers
Alva Myrdahl, Malala Yousafzai, Elin Wägner och Berta von Suttner är några av kvinnorna som hyllas. Foto: Pressbild

Fredsaktivister hyllas på Uppsala slott

"Hon är anledningen till att vi har Nobels fredspris"
0:55 min

Women Peacemakers öppnade häromdagen på Fredens hus i Uppsala slott. Den handlar om kvinnliga fredsaktivister som gjort viktiga insatser.

Med utställningen vill Fredens hus lyfta kvinnliga förebilder som har varit och är aktiva i fredsprocesser över hela världen. Projektledaren Camilla Jarlgård berättar att Berta von Suttner (1843-1914) som är en av dem.

Hon är anledningen till att vi har Nobels fredspris. Hon var också den första kvinnan att få det år 1905.

– Hon var en fredsaktivist inom den Tyska och Österrikiska fredsrörelsen. Hon var bekant med Alfred Nobel som var stolt över att få fram ett kraftfullt vapen som skulle skrämma folk från att starta krig.

– Berta von Suffner menade att han var på väg åt fel håll och att man istället skulle fokusera på och hylla fredsfrågan. Det var därför det blev Alfred Nobels fredspris. Hon är anledningen till att vi har Nobels fredspris i dag. Hon var också den första kvinnan att få det år 1905.

Utställningen invigdes den 24 oktober och pågår till april 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".