Ingrid Burman
Ingrid Burman (V), ordförande i socialnämnden i Uppsala Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Vill vara mer närvarande i Gottsunda och Valsätra

Politiker: Vi behöver bygga på de krafter som redan finns
2:01 min

Nu jobbar Uppsala kommun med att se över hur man ska förbättra situationen i stadsdelarna Gottsunda och Valsätra.

"Ett utsatt område med många riskfaktorer"
Bland annat så beskrivs Gottsunda och Valsätra i södra Uppsala i en kartläggning som kommunen gjort. 

– Jag är helt övertygad om att tillsammans med många invånare i Gottsunda, och ett strukturerat arbete, så kommer vi att kunna se till att de problem som tydliggörs i den här kartläggningen går att åtgärda. Men jag vet också att det kommer ta tid, säger Ingrid Burman (V) som är ordförande för Socialnämnden i Uppsala.

Det var efter oroligheterna i påskas som socialförvaltningen fick i uppdrag att kartlägga förekomsten av och orsakerna till social oro i Gottsunda och Valsätra.

Efter att ha pratat med en rad olika verksamheter som jobbar i området, plus en grupp ungdomar, så målar man upp en till stora delar en bister bild. Här är några utdrag:

"Ett välfärdssystem som brister i vissa delar"
"Idag står grupper mot grupper, vilket kan leda till allvarliga motsättningar"
"Regelbunden närvaro av socialtjänst och polis har saknats en längre tid" 

I kartläggningen beskrivs ett segregerat område, med brister i integrationen, ett utanförskap. Men den lyfter också fram att det finns många goda krafter i området och pekar på att stora delar av området fungerar bra.

– Det visar ju att vi behöver sätta in stöttande åtgärder i Gottsunda. Eller kanske bygga på de positiva krafter som redan finns.Vi har viktiga organisationer som jobbar där, föreningar som vi idag redan stödjer, men som sagt vi kan göra mer, säger Ingrid Burman. 

Socialtjänsten behöver mer resurser, skriver man i kartläggningen. Och mer utbildning behövs till de som jobbar i socialtjänsten och skolan.
Ingrid Burman säger att nu ser de över hur man kan ha socialtjänsten mer närvarande, även utanför kontorstid. Och vad gäller utbildning ser de över om de ska göra specialinsatser i Gottsunda och Valsätra. Och hon är hoppfull.

– Ett långsiktigt arbete tillsammans med andra nämnder och många av Gottsundas föreningar, kommer att göra att vi vänder den här bilden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".