sdlsp0859dc sex i film
Foto: TT
P4 Upplands sexserie

Tema: Sex i film

"Folk kan tycka att det är roligt att se på lite sex"
10 min

Sexualupplysaren Pelle Ullholm reder ut vad sex fyller för funktion i film och ger exempel på filmer som har lyckats med de heta scenerna.

Hör hela samtalet i spelaren ovan!

 – De sexscener som är bra är oftast de som hänger med i filmen och beskriver karaktären. Sedan kan folk tycka att det är roligt att se på lite sex även om det inte har någonting med handlingen att göra, säger Pelle Ullholm.

Historiskt sett var det i början kittlande att bara visa naken hud på filmduken, enligt Pelle Ullholm. Han menar att själv nakenheten eller sexscenen i sig blev en stor grej, att det var "en film med sex i".

Folk kan tycka att det är roligt att se på lite sex även om det inte har någonting med handlingen att göra.

I dag är det inte riktigt på samma sätt. Dagens moderna serier är ett föredöme på att vidga bilden av sex, menar han.

– Jag tycker att serien Girls, där Lena Dunham spelar karaktären Hannah, är ett bra exempel. Där kan man se hur hon lever med sitt sexliv och hur det påverkar de olika relationerna som hon har. Även de andra karaktärerna visar på att sex som en del av livet på olika sätt. De duckar inte heller för att visa kroppar som ser olika ut eller olika sätt att ha sex på.

Vad vill du höra mer om i vår sexserie? Tipsa oss på p4uppland@sverigesradio.se! Kanske har du någon personlig historia att berätta. Du får självklart vara anonym.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".