Här fångas giftdoktoranden på övervakningskamera när han enligt åtalet skickar en giftförsändelse med post.
Här fångas giftdoktoranden på övervakningskamera när han enligt åtalet skickar en giftförsändelse med post. Foto: Polisutredningen

Doktoranden döms till fängelse för giftstölder

Sålde vidare via internet
1:24 min

Den doktorand vid Uppsala universitet som åtalades för att ha stulit dödliga gifter och sålt dem via internet dömdes till ett års fängelse. Men han frias för att ha försökt utpressa Tjeckiens inrikesminister.

Doktoranden sålde gifter med full insikt att de kan användas för att döda en annan människa. Dessutom marknadsförde han de på det sättet, skriver tingsrätten i sin dom.

Det är också enligt domstolen bevisat att det var doktoranden vid Uppsala universitet som skickade brevet med ett dödligt gift till Tjeckiens inrikesminister. Det är däremot inte bevisat att han visste om att detta var en del i att utpressa ministern på en stor summa pengar.

Därför dömdes doktoranden inte som medhjälpare till utpressningsförsöket, som åklagaren Henrik Söderman ville.

– Vi påstod att han var likgiltig till vad det skulle användas till. Och att visshet om att det handlade om utpressning inte hade avhållit honom från att skicka brevet, säger Henrik Söderman.

Rättegången handlade också om det krigsvapenklassade ämnet ricin. Ett ämne som hittades under en städdag på universitetet. Men tingsrätten friade doktoranden för att ha stulit ricin.

Däremot dömdes han för stöld av andra dödliga gifter som han sen sålde via dolda sidor på internet.

Polisen riggade kameror på arbetsplatsen på Uppsala universitet, beställde gift och spanade när doktoranden skickade iväg beställningarna med post.

Han dömdes för grov stöld av Uppsala tingsrätt till ett års fängelse och utvisning ur Sverige.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".