drönare
Foto: Pontus Lundahl/TT

Drönarförbud slår hårt mot fotografer

Branschorganisation: Ett dråpslag för hela branschen
1:55 min

En ny dom förbjuder all slags fotografering eller filmning från drönare och gör att många upplänningar inte längre kan göra sitt jobb.

I domen från Högsta Förvaltningsdomstolen fastslås att en drönare med kamera är en övervakningskamera och då ska lyda under Kameraövervakningslagen. Man kan få tillstånd att filma ändå men då bara i syfte att avslöja brott.

– Vi ska kunna röra oss ute utan att känna ett obehag över att kanske vara övervakade, säger Marie Andersson, justitieråd som var med och dömde.

Gustav Gerdes som är ordförande för branschorganisationen UAS Sweden är kritisk.

– Det här är ett dråpslag för hela branschen, vi är fortfarande chockade, säger han.

Vad säger folk som hör av sig?

– De är upprivna. Vad fan gör vi nu?

Janne Jansson är drönarpilot i Uppsala som jobbar för tidningar och produktionsbolag som vill ha flygfoto till reklamfilmer.

– Jag kan inte tro att det är sant. Jag förstår inte vad jag ska göra. Så fort jag fotar eller filmar begår jag ju ett brott. Dessutom har jag investerat stora summor i utrustning. Det hela är overkligt.

Enligt Gustav Gerdes är nästa instans Europadomstolen eller så måste politikerna se över lagen tycker han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".