Amil Sarsour, ordförande för Samarbetsorganisationen för invandrarföreningar i Uppsala.
Amil Sarsour, ordförande för Samarbetsorganisationen för invandrarföreningar i Uppsala. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Uppsala får kritik för boende till nyanlända

"Det kan leda till segregation"
2:08 min

Nu kritiseras Uppsala kommun för hur bostäder ordnas till nyanlända personer. En del av dem får bo tillsammans i korridorsboenden.

Ett 70-tal nyanlända får bo i Samariterhemmets tidigare sjukhuslokaler i Uppsala. Det här kritiseras för att det blir dålig integration med svenskar.

– Det kan leda till segregation att samla folk som nyligen kommit till Sverige i ett boende. Det kan skapa en vi-och-de-känsla, säger Amil Sarsour som är ordförande för Samarbetsorganisationen för invandrarföreningar i Uppsala.

Kan det inte vara trevligt att bo med andra som är i en likande situation?

– Det kan bli trevligt på kort sikt. Det blir lätt att prata persiska med nån som pratar persiska, eller arabiska med arabiska. Men på lång sikt är det allvarligt att man försvagar integrationsprocessen, säger Amil Sarsour.

Under år 2016 och 2017 måste Uppsala kommun enligt en ny lag ordna boende till ungefär 1300 personer som fått uppehållstillstånd i Sverige.

En del får bo i lägenheter, andra i egna rum med delade kök. Två äldreboenden i Ulleråker och Gottsunda, och före detta sjukhuslokaler på Samariterhemmets, ska byggas om till bostäder. Kommunen har också hyrt in ett helt vandrarhem. Adan är en av de som har bott där.

– Jag bodde där tre månader, det var många personer där. Nu bor jag bättre, i en lägenhet i Morgongåva, säger Adan.

Kritiken från Samarbetsorganisationen för invandrarföreningar i Uppsala om att integrationen försämras när nya invandrare får bo tillsammans i korridorsboenden, inte i vanliga trappuppgångar tillsammans med andra som sen tidigare bor i Sverige, säger kommunalrådet Erik Pelling så här om:

– Jag förstår kritiken. Samtidigt har det varit, och är, ett pressat läge med att ordna bostäder till de nya Uppsalaborna.

Finns det risk för isolering, sämre integration, med de här boendena?

– Det är klart att det kan vara svårt att lära känna andra svenskar. Men att få bo i en korridor, som ett studentboende, är inte bara negativt. Det är ett bra sätt att få kompisar, man har gemensamma ytor, så man inte blir ensam det första som händer i en ny stad, säger Socialdemokraternas Erik Pelling.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".