Åklagare Thomas Bälter Nordenman
Åklagare Thomas Bälter Nordenman. Foto: Nina König/Sveriges Radio

Köksknivsmordet i Enköping - i dag började rättegången

Åklagare: Det här brottet har begåtts med stor vrede
1:37 min

I dag startade rättegången mot en 30-årig man som misstänks ha dödat sin hyresvärd i Enköping genom att hugga ner honom med en kökskniv.

"Det var rikligt med blod på golvet och i diskhon fanns en tre-literskastrull som var fylld med rosafärgat vatten. På diskhon låg en kökskniv som enligt polisen hade lyfts ur kastrullen och som var själva mordvapnet."

Så beskriver åklagaren Thomas Bälter Nordenman hur det såg ut i köket där den 60-årige mannen hittades död i slutet av juli i år.

Enligt åklagaren ska mannen ha knivhuggits i halsen, magen och i rumpan så hårt att en del av höftkulan huggits av.

– Det här är ett brott som har begåtts med stor vrede, säger han.

Enligt Thomas Bälter Nordenman var trettioåringen inneboende hos offret.

Det här är ett brott som har begåtts med stor vrede.

Som en annan del av bevisningen finns ett testamente, som hittades i ett låst värdeskåp hemma hos den döde mannen. Där finns trettioåringen med som arvtagare. Men just den raden är överstruken med en bläckpenna, och där står det i stället i en handskriven text att 30-åringen inte längre ska få ärva, på grund av att han i april ska ha utsatt 60-åringen för ett dråpförsök med kniv.

– Det här påstår jag är en röst ifrån de döda. Det här är offret som har lämnat efter sig en lapp där han beskriver vem hans mördare är ifall han skulle bli mördad, säger åklagaren.

Men den misstänkte 30-åringen nekar till brott enligt hans advokat Leif Eriksson.

– Han menar att han har ingenting med det här offrets död att göra. Han förnekar alltså brott. I övrigt vill jag inte kommentera vad som kommit fram, säger advokat Leif Eriksson. 

Åklagaren yrkar nu på mord och sannolikt livstidsfängelse. Rättegången är tänkt att avslutas på onsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".