Polisens avspärrningar i jakten på mannen.
Polisens avspärrningar i jakten på mannen. Foto: Stefan Hesserud Persson/Sveriges Radio

Poliser frias från misstankar vid dödsskjutningen i Uppsala

Åklagare: Det gick oerhört fort
1:53 min

Två poliser frias från misstankar efter den dödsskjutning som inträffade i början av maj i år.

Så här berättar förundersökningsledare, åklagaren Lena Kastlund, om varför hon lägger ner förundersökningen i dag.

– Om det är en nödvärnssituation har man rätt att försvara sig. I det här fallet har en av poliserna blivit väldigt angripen av mannen.

Det finns en inspelning, kameran är riktad framåt, och skjutningen hände på sidan av bilen. Men det har gått att lyssna på vad som hände, inklusive skottlossningen.

– Det tar under tio sekunder. Man hör hur poliserna stannar och tilltalar mannen vänligt, sen blir det direkt ett angrepp. Man hör hur polisen som blir knivhuggen skriker av smärta. Det gick oerhört fort, säger åklagaren Lena Kastlund.

Det som hänt enligt åklagaren var att två poliser i en polisbil upptäckte en man som cyklade. Poliserna insåg att det var den man som var misstänkt för mordförsök på en kvinna och för misshandel av en polis.

När polisbilen stannade framför honom stoppade han handen ner i sin cykelkorg, den ena polisen drog sitt vapen och skrek "visa händerna".

Polisen försökte på väg ut ur bilen sparka undan cykeln, men blev då knivhuggen i armen. Den polisen avlossade då ett skott, utan verkan. Han sköt sen ytterligare två skott.

Ungefär samtidigt kom den andra polisen ur bilen och sköt ett skott mot mannen på cykeln, som då föll ner till marken. Mannen dog senare på sjukhus.

Hur säker känner du dig på att ha tagit rätt beslut att lägga ner förundersökningen?

– Naturligtvis är det alltid svåra beslut, i synnerhet när någon är avliden. Jag tycker ändå att det är ett ganska klart fall av nödvärn. Min bedömning är att polisernas version stöds till fullo av den tekniska undersökningen som har gjorts, säger åklagaren Lena Kastlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".