Lovisa Fredriksson
Lovisa Fredriksson. Foto: Emelie Rockler/Sveriges Radio

Förlorade systern i bröstcancer - samlade in 100 000 kronor

"Vi pratar väldigt mycket om Maria"
2:16 min

Lovisa Fredriksson från Knivsta började samla in pengar till bröstcancerforskningen när hon förlorade sin syster Maria i sjukdomen. Nu har hon samlat in 100 000.

– Vi pratar väldigt mycket om Maria och nämner henne i alla olika sammanhang. Vi gråter och skrattar väldigt mycket i vår familj och jag tror att det har hjälpt oss ganska mycket, säger Lovisa Fredriksson.

Maria gick bort i mars 2013, bara 38 år gammal. I släkten har flera kvinnor fått bröstcancer. Både deras mamma, moster och deras faster och farmor, och så systern Maria, har alla drabbats.

– Jag och min syster pratade om att operera bort brösten innan men vi sköt upp det. Men två månader efter hennes död låg jag på operationsbordet. Jag ångrar det inte en sekund.

Att ytterligare en kvinnlig släkting ska drabbas oroar Lovisa.

– Min bror Andreas har precis fått en dotter och jag har börjat oroa mig för henne. Men tack vare min och alla andras insamlingar kanske inte bröstcancer kommer vara något stort problem när hon växer upp.

Lovisas insamling har på fyra oktobermånader samlat in 100 000 kronor till bröstcancerforskningen. Det här genom att lotta ut en tårta, där bidragsgivare har chans att vinna. Och trots att målet 100 000 kronor är uppnått kommer hon fortsätta skramla - till minnet av hennes syster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".