Vitryggig hackspett i träd
Den vitryggiga hackspetten får sin föda från aspar, som bävern gillar att hugga ner. Foto: Sgbeer/Wikimedia CC BY SA

Bäver på hugget kan bli problem för hotad hackspett

Båda gillar aspar
0:57 min

Den växande svenska bäverstammen i bland annat Uppland riskerar att ställa till problem för den utrotningshotade vitryggiga hackspetten. Den får nämligen sin föda från aspar – som nu fälls av bävrar.

Forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, bedömer att det numera finns cirka 130 000 bävrar i Sverige. Det innebär en kraftig ökning av stammen.

Bävern föredrar att ta ner gamla grova aspar, men i naturvårdande syfte är det just sådana träd som ska bevaras för att återkolonisera vitryggig hackspett. De här hackspettarna är ganska petiga när det gäller mat och föredrar larver och insekter som finns i de grova asparna.

– Och så kommer bävern och fäller dem, säger bäverforskaren Frauke Ecke.

I Sverige finns några par av vitryggig hackspett i områden i Mellansverige.

Är bävern ett hot mot dem?

– Det är i alla fall ett problemområde som man kortsiktigt kan lösa genom att sätta upp hönsnät runt aspstammarna så att bävern inte kan börja gnaga på stammarna. Det har man också gjort.

Men den här åtgärden löser inte det långsiktiga problemet.

– I och med att bävern finns i områdena är det risk att det blir låg föryngring av asp. På lång sikt kommer det inte att finnas några stora grova aspar om bäverbestånden ökar, säger Frauke Ecke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".