Foto: Jonas Ekströmer/TT
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Allt fler frias från våldtäkt i sömnen

"Finns inget som tyder på att mannen sov"
2:41 min

Senast i våras friades en man i Uppsala tingsrätt från anklagelser om sexuellt övergrepp mot barn eftersom rätten ansåg att det var möjligt att han gjort det i sömnen.

Män som åtalas för våldtäkter kan frias i domstol genom att hävda att de begick övergreppen i sömnen. Och det har blivit vanligare de senaste åren. Men nu får flera friande domar med liknande fall skarp kritik av ledande experter.

Kränkande att ingen har ifrågasatt det här tidigare, tycker en kvinna vi kallar Lina. Hon blev våldtagen för ett par år sen.

- Jag minns att jag känner något i mig. Och vad det är... Jag visste inte om det var hans könsorgan eller fingrar. Jag visste inte hur jag skulle röra mig, om jag skulle röra mig. Det bara blev stopp.

Lina vaknade av att hon blev utsatt för ett övergrepp och domstolen fastslog också att hon blev våldtagen - men ändå friades mannen, eftersom hovrätten inte anser det uteslutet att mannen sov under övergreppet. Och därför inte hade något uppsåt, vilket krävs för en fällande dom.

Ett liknande fall finns i Uppsala. I mars i år friades först en man i Uppsala tingsrätt från anklagelser om sexuellt övergrepp mot barn. Rätten slog fast att mannen hade begått gärningen, men att han kunde ha gjort det i sömnen – och därför inte hade uppsåt att förgripa sig.

Och det finns andra friande fall.

Ett exempel är att fall där en kvinna vaknar av att hennes kompis våldtar henne. Han har gått ner från sängen, och lagt sig på henne där hon sover på golvet. Mannen frias, eftersom han kan ha handlat i sömnen. Fast det tror inte Carlos H Schenck professor i psykiatri vid University of Minnesota, och ledande forskare på så kallad sexsomni, alltså sexuella handlingar i sömnen. Han reagerar starkt när han läser domen i det här fallet.

- Den här personen passar överhuvudtaget inte i profilen för sexsomni. Det finns inga andra händelser av sexsomni eller andra dokumenterade sömnstörningar, säger Carlos Schenck.

Det finns ingenting som stämmer överens med äkta sexsomni, tycker Carlos Schenck.

Sammanlagt har Sveriges Radios Eko-redaktion granskat 18 fall från de senaste sex åren, då män som åtalas för våldtäkt hävdar att övergreppet måste ha skett i sömnen. Vid tio tillfällen frias mannen, och i fem av fallen frias mannen enbart utifrån att rätten anser att han kan ha sovit.

Det är möjligt att ha sex i sömnen, enligt den forskning som gjorts på området. Men bara för ett fåtal personer med speciella sömnstörningar. Hos dem är det också i regel ett återkommande beteende. Men i flera av de svenska domarna finns det alltså inget alls eller mycket lite som styrker att mannen faktiskt sov, menar sömnforskaren Carlos Schenck efter att ha granskat domarna.

I tre fall tror han snarare att mannen varit berusad.

- Det finns inget som ger stöd åt sexsomni men mycket som stödjer att mannen var berusad.

Kritiken mot domarna får stöd av andra ledande forskare inom både sexsomni och juridik. Och det är skönt att det här lyfts, tycker Lina, som annars är rädd att sexsomni kan bli ett försvar som utnyttjas felaktigt.

- Om det finns en form av utredning på sexsomni som visar att det är så här hos honom. Det hade jag haft mer förståelse för det. Men det finns ju inte.

Lina i inslaget heter egentligen något annat och hennes röst har bytts ut. Vidare fälldes den man som först friades i Uppsala tingsrätt, av hovrätten för samma fall.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".