Åklagare Thomas Bälter Nordenman
Åklagare Thomas Bälter Nordenman. Foto: Nina König/Sveriges Radio

Tingsrätten: Övertygande bevisning mot mordåtalad hyresgäst

Åklagare: Tekniska bevisningen den starkaste
1:28 min

Uppsala tingsrätt menar att bevisningen är övertygande mot den 30-årige mannen som står åtalad för att ha mördat sin hyresvärd i Enköping.

I dag är den sista rättegångsdagen i fallet där en 30-årig man misstänkts ha mördat sin hyresvärd i Enköping. Det var i slutet av juli som polisen hittade en 60-årig man död i köket i sin bostad i Enköping.

Det saknas vittnesbevisning.

Han ska ha blivit huggen med kniv över olika delar av kroppen, bland annat halsen och buken. Det beskrivs som ett mycket blodigt dåd och åklagaren Thomas Bälter Nordenman har yrkat på livstids fängelse. Han menar att bevisningen mot mannen är väldigt stark.

– Den tekniska bevisningen i form av blodspår och DNA-träffar är den starkaste. Det finns gott om blod från både offer och gärningsman på brottsplatsen, säger han och fortsätter:

Jag bedömer att bevisläget är väldigt gott.

– Det finns också stark bevisning i form av ett testamente där det står om ett dråpförsök från april som offret har skrivit. Där beskriver han samma typ händelseförlopp där han blir angripen med kniv. Jag bedömer att bevisläget är väldigt gott.

Den åtalade 30-åringen nekar fortfarande till brott. Hans advokat, Leif Ericksson, menar att mannen ska försättas på fri fot.

 – Det saknas vittnesbevisning. Det här är en bedömning som ska göras efter blodspårsanalyser. Det blir mycket spekulationer. Vi ska frikänna honom och sätta honom på fri fot.

Tingsrätten har under onsdagseftermiddagen beslutat att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

De skriver också i sitt beslut att det lagts fram övertygande bevisning om att 30-åringen begått brottet som han står åtalad för.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".