drönare sdltb193dfc-nh
Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Politiker kritiska mot nya drönarlagen

"Missing People får inte använda sig av drönare"
1:53 min

Nu vill flera uppländska riksdagsledamöter se över lagen som gör att drönarfotografering räknas som kameraövervakning.

Efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen räknas fotografering och filmning från drönare som kameraövervakning - och ska istället främst användas i brottsbekämpande syfte.

Man kan få tillstånd för annan verksamhet men det är krångligt, tar lång tid och det är inte alls säkert att man får det.

Solveig Zander, riksdagsledamot för Centerpartiet, vill ha en snabb utredning om en lagändring.

– Det är en väldigt viktig bransch som växer hela tiden. Som det är nu får ju exempelvis inte Missing People använda sig av drönare för att rädda liv, säger hon.

Att få tillstånd för att köra drönare kan ta upp till 4 månader och det är i nuläget oklart vad länsstyrelsen kommer att ge tillstånd för.

– Då finns ju risken att folk slutar och det vore fruktansvärt synd, säger Solveig Zander.

Men är jobben viktigare än integriteten?

– Man har ju bara överfört kameraövervakningslagen att också gälla drönare, men det är ju helt olika saker. Ingen drönarpilot är ju ute efter att titta på vad enskilda människor gör.

Även riksdagsledamoten Pyry Niemi (S) vill ha en översyn av lagen.

– Man måste ta hänsyn till alla intressen. Lagen måste uppdateras så att integriteten säkras men också att jobben inte försvinner, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".