Lammfärs och sötpotatis i kåsan Foto Christina Jansson
Lammfärs och sötpotatis i kåsan. Foto: Foto Christina Jansson

Lamm och sötpotatis i kåsan

Vår matinspiratör Christina Jansson lagar mat som vi kan ta med oss ut och äta ur en kåsa förslagsvis.

Lammfärsgulasch i kåsa med sötpotatis i
och myntayoghurt till
(4 portioner)
500 g lammfärs

600 g rotfrukter (sötpotatis, potatis och morot t ex)
1 gul lök
2 msk rapsolja
1 burk krossade tomater
3 msk ajvar relish
1,5 burk vatten
1 buljongtärning
1 tsk kummin
paprikapulver
salt och svartpeppar
1 grön paprika


1 dl tjockyoghurt eller creme fraiche
lite pressad vitlök
några färska myntablad

Skala rotfrukter och lök. Dela rotfrukterna i tärningar och löken i båtar. Bryn lammfärs i olja i en gryta, salta och peppra. Tillsätt rotfrukter och lök och fräs tillsammans med kummin och paprikapulver. Häll över krossade tomater, ajvar, vatten och buljong. Låt koka upp och koka därefter försiktigt under lock tills rotfrukterna är färdiga (ca 10 min). Smaka av med mer salt, peppar, paprikapulver och kummin efter smak. Hacka paprika och rör ihop yoghurt med lite vitlök och finhackad mynta. Servera lammfärsgulaschen i KÅSA. Toppa med hackad paprika och myntayoghurt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".