Yngve Gustavsson
Yngve Gustavsson. Foto: Ulla de Verdier/Sveriges Radio

Boende tror att Granfjärden kan räddas

"Ingenting är väl omöjligt"
1:57 min

Under många år har olika myndigeter och föreningar försökt rädda Granfjärdens vatten från fosfor. Hittills har metoderna inte fungerat men Yngve Gustavsson är hoppfull.

– Föreningen för friskare vatten har gjort saker, rensat lite och så, men vi har inte de ekonomiska förutsättningarna att göra några större grejer, berättar Yngve Gustavsson som bor i närheten.

Under många år har olika föreninger och myndigheter försökt rädda Granfjärdens vatten från fosfor, men hittills har metoderna inte fungerat.

Ingenting är väl omöjligt.

Nyligen ansökte länsstyrelsen om pengar från Havs- och vattenmyndigheten för att få bort fosfor genom att binda det till aluminium, som man då skulle tillföra, men fick avslag. Metoden ansågs inte tillräckligt tillförlitlig.

 – Man kanske landar i att Granfjärden behöver muddras eller att aluminium kanske ändå är en bra teknik. När man kommer fram till vilken metod som ska användas handlar det om finansiering, säger Thomas Vara, chef för miljöskyddsenheten på länsstyrelsen.

Yngve Gustavsson hoppas fortfarande att Granfjärden kommer räddas från fosfor en dag.

– Ja, ingenting är väl omöjligt om man ser det på sikt, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".