Rotavdragen har minskat något, arkivbild.
Rotavdragen har minskat något, arkivbild. Foto: Pontus Lundahl / TT

Mindre rotavdrag med sämre villkor

Skatteverket: Ny populär rut-tjänst är att fälla träd
2:02 min

Det har blivit något mindre användning av rot-avdrag i Uppsala län sen reglerna ändrades vid årsskiftet. Avdraget har minskat från 50 till 30 procent.

Värdet på de byggjobb som människor gör avdrag för har minskat något i Uppsala län, säger Pia Blanck Törnros, skattejurist på Skatteverket. Hon säger så här om antal personer som gör rotavdrag:

– Förra året var det 43.000 personer i Uppsala län på hela året som gjorde rot-avdrag. Hittills i år är det 31.000 personer. Det ligger ganska nära med två månader kvar på året, säger Pia Blanck.

Hon säger också att rutavdraget däremot har ökat något i år i Uppsala län. Det gjordes förra året avdrag på 9,3 miljoner per månad, det har ökat till 9,4 miljoner i år.

Reglerna har också ändrats så att det numera går att få avdrag för flytt-tjänster, IT-tjänster i hemmet och att fälla träd på tomten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".